Prezent la EURO 2016
Prezenta la Campionatul European de fotbal din Franta a fost poate cea mai asteptata excursie din ultimii ani.
Imi planificasem de mult aceasta "excapada", mi-am dorit enorm sa particip la un asemenea eveniment major, iar faptul ca mai faceam si un "mic traseu" prin Europa era deja o vacanta ideala.
Pana sa ajung acolo, la meciul de deschidere al EURO 2016, am stat, ce-i drept, putin cu sufletul la gura, Romania obtinand cu ceva emotii calificarea la Turneul final. De aici incolo, restul a fost o placere.
Dupa ce Romania a obtinut matematic calificarea la EURO, in toamna lui 2015, au inceput cautarile: cazari, cum se obtin biletele, desenarea traseului, estimarea costurilor, samd.
Pana la tragerea la sorti mai erau cateva luni, iar singura locatie pe care nu o agream era Bordeaux, o localitate mult prea indepartata de Romania.
Ca sa fiu sincer, imi doream Parisul, visam la un meci pe Saint Denis sau Parc de Princes, dar era interesant si ce puteai vizita in acest oras, mai ales ca inca nu-l bifasem.
In cele din urma am avut noroc, tragerea la sorti a fost perfecta pentru noi, Romania urma sa joace in deschiderea Turneului final chiar cu Franta, pe Saint Denis, o arena de 82.000 de locuri.
De aici, adica din luna ianuarie, a inceput efectiv planificarea excursie. Am rezervat si anulat mai multe camere pana le-am ales pe cele bune si convenbile la pret, am facut calcule pentru combustibil si taxe de drum, apoi au urmat emotiile repartizarii biletelor, pentru ca acestea nu s-au dat pe criteriul primul venit - primul servit, ci prin tragere la sorti.
Pe 4 februarie am aflat ca am castigat 4 bilete la meciul de deschidere (75 de euro/bucata), unde urma sa merg cu inca trei prieteni, dar si cu fratele meu, care venea din Londra tot pentru acest meci.
Asadar, de pe 4 februarie pana pe 8 iunie, am facut si refacut planul, numaram zilele pana la aceasta frumoasa deplasare, fiind o perioada lunga de asteptare, dar interesanta in felul ei. In fiecare saptamana discutam despre aceasta mini-excursie, despre stirile de la Euro, despre atentatele care lovisera Parisul la finele anului 2015, despre masurile de siguranta pe care urma sa le intalnim pe drum cu ocazia Campionatului European, dar si despre materialele coregrafie pe care urma sa le confectionam pentru aceasta deplasare.
Usor-usor, ziua ce mare a venit. Urma sa plecam 4 prieteni spre Paris pentru a ne sustine tara, dar si pentru a vizita o mica bucatica din teritoriul Frantei. 2200 km dus, 4500 in total. Plini de sperante si entuziasmati, ne-am urcat in masina si am plecat la drum. Traseul a fost destul de lin si lipsit de peripetii. Anuntatele controale la vamile din Europa au cam lipsit, am mers fara nicio restrictie pana la Metz (1800 km), unde ne-am cazat pentru prima oara, asta dupa ce am vizitat Heidelberg, un orasel turistic din landul Baden-Wurttemberg, dar si putin din Mannheim. In Metz am innoptat la un Ibis Budget, langa autostrada, unde am platit 50 de euro/camera.
Hai Romania! Champs Elysees - Tour Eiffel - Saint Denis
A doua zi, la prima ora, plini de incredere, am pornit spre Paris. Am trecut pe langa Reims, apoi Verdun, iar la ora 11:00 eram in Paris. Ne-am cazat tot la un Ibis Budget, in arondismentul 20, apoi cu tot arsenalul pe care il aveam la noi, triocuri, esarfe, steaguri, ne-am indreptat spre centrul orasului, unde ne asteptau alte mii de romani. Romanii erau impanziti de la Arcul de Triumf pana la Tour Eiffel, sau ii regaseai la terasele din jurul turnului. Acolo am stat si noi pentru cateva ore. Am cantat, am scandat, am si baut ceva (la un restaurant romanesc, Doina, unde o bere Ursus costa 7 euro!), apoi am pornit spre stadion.
In metrou, impreuna cu francezii am facut o mica repetie, un mic show. Civilizat, pe rand, ne-am intrecut in cantece si scandari, iar la final, desi ei erau mai numerosi, fara falsa modestie, am iesit invingatori :). Si pe stadion, la acest capitol, a fost cam la fel, am dominat fondul sonor, cei 20000 de romani acoperind de multe ori vocile "cocosilor", care erau de 3 ori mai multi. Din pacate, pe teren, francezii au castigat cu 2-1, in minutul 89, cu un gol superb al lui Payet, insa Romania a fost in mai multe momente peste Franta, sau cel putin, ca sa nu fiu subiectiv, a jucat de la egal la egal.
Inainte de meci, atmosfera a fost la fel de frumosa. In niciun moment nu am simtit adversitate din partea frnacezilor sau a albanezilor, care erau si ei prezenti in Paris, totul a decurs in cel mai civilizat mod posibil. Am facut fotografii impreuna, am strigat impreuna, asa cum ar trebui sa gasim peste tot in lume.
Am prins si deschiderea oficiala a turneului, nimic special, trebuie sa recunosc, insa faptul ca am fost acolo, ca am asistat alaturi de romani veniti din toate colturile lumii, a fost ceva deosebit, un sentiment care te face sa fii mandru, uneori, ca esti roman.
Am prins si deschiderea oficiala a turneului, nimic special, trebuie sa recunosc, insa faptul ca am fost acolo, ca am asistat alaturi de romani veniti din toate colturile lumii, a fost ceva deosebit, un sentiment care te face sa fii mandru, uneori, ca esti roman.
Am vazut si cateva secvente cu romani care cerseau in Paris sau jucau alba-neagra, erau grupati in gasti si incercau sa pacaleasca lumea. Din pacate, si ei reprezinta tara noasta.
Dupa meci, iesirea din stadion si drumul pana la metrou au fost cam greu de parcurs, cam 45 de minute, o singura gura de acces fiind prea putin pentru un asemenea aflux de suporteri.
Inca putin Paris si apoi Strasbourg
Intoarcere spre Romania a insemnat o noua experienta. Inainte de a urca din nou masina, am mai viziat pentru cateva ore Parisul. Am mai bifat Luvrul si Notre Damme, am mancat cate ceva in cartierul Latin, apoi, la pranz, am pornit spre casa, insa pe un traseu putin deviat.
Am preferat sa mai ocolim cativa zeci de kilomentri sa ajungem si la Strasbourg, despre care citisem ca este un oras cu un aer medieval si foarte frumos. Intr-adevar, Strasbourg, capitala regiunii Alsacia, te incanta, raul Ill, care trece prin oras, canalele, strazile inguste, Palatu Rohan, Catedrala Notre Damme si cladirile vechi te impresioneaza la fiecare pas.
De aici, practic de unde s-a incheiat excursia, si pana in Romania drumul a fost lung si obositor, insa aceste stari au trecut dupa cateva zile, amintirea excursiei la EURO 2016 fiind una reusita si plina de amintiri frumoase.
Cifrele excursiei si cheluielile
In total am parcurs 4500 de kilometri si am cheltuit aproximativ 330 de euro/persoana, astfel: 75 euro bilet intrare meci, 60 euro cazare (2 nopti), 90 euro combustibil - persoana, 6 euro parcari, 2,5 euro vigneta Ungaria - persoana (10 euro in total), 2,2 euro vigneta Austria - persoana (8,80 in total), 12 euro taxe drum in Franta (48 in total), ~ 3 euro calatoriile cu metroul, 75 euro diverse (masa, bautura, etc).
Comentarii
Trimiteți un comentariu